Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупреждават за опасност от трихинелоза в Благоевградско

Снимка: Уикипедия
От Областната дирекция по безопасност на храните и Районната здравна инспекция в Благоевград предупреждават за опасността от трихинелоза в активния ловен сезон. Преносители на трихинелите са не само дивите прасета, но и домашните, а изследването на месото е задължително, припомят от контролните институции. 

Единствената лаборатория,  в която се правят изследванията, се намира в Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Това  е и основната причина много  ловци и стопани да пренебрегват опасността от заразяване с трихинели. Преди време в района имаше още две лаботаротии, към  държавните дивечовъдни станции в Разлог и Сатовча, но те вече нямат право да извършват изследвания, заради липса на необходимото оборудване и непокриване на европейските стандарти. 

Последният случай на  заболели от трихинелоза бе преди две години, когато 12 души бяха приети в болница след консумация на месо от глиган.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44