Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В опит да подпомогне местното здравеопазване Общинският съвет в Шумен взе незаконно решение

В опит да подпомогне местното здравеопазване Общинският съвет в Шумен взе незаконно решение. През последните два дни в града се проведе кръводарителска акция, при която на донорите бяха платени по 30 лева от общинския бюджет. Според Закона за кръвта обаче кръводаряването може да бъде платено само в извънредни случаи. 

С решение номер 806 от 31-ви юли Съветът е разрешил на общината да отпусне пет хиляди лева, за да се стимулират включилите се в организираната от кмета кръводарителска акция. Индивидуалният стимул е на стойност 30 лева. Кметът Красимир Костов явно е изпълнил решението на Съвета, тъй като през последните два дни всички национални медии отразиха ентусиазма, с който шуменци чакат часове наред, за да дарят кръв в помощ на ближния. Законът за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането обаче гласи, че за кръв може да се плаща само и единствено при спешни случаи, или за специфични научни цели на лечебното заведение. Няма данни областната болница в Шумен да произвежда ваксини, серуми и имуноглобулини. Нуждата от кръв вероятно е налична, но тъй като решението на Общинския съвет е от юли, тази нужда трудно може да се квалифицира като спешна.

Законовата забрана да се плаща за кръв има рационални аргументи, коментира председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова:

За мен това е абсурдно, не може да бъде. Това е безумие, да се дават пари на ръка на кръводарителите. Хората, които получават пари, нямат интерес да си кажат противопоказанията. А това застрашава живота и на едните, и на другите. Тоест и на даряващите, и на приемащите тази кръв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44