Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остава една от основните страни, източници на трафик на хора в Европейския съюз

Снимка: МВР

България остава една от основните страни, източници на трафик на хора в Европейския съюз, с българско гражданство са и голяма част от трафикантите. Това показват данни на Европейската комисия, представени по повод утрешния Международен ден за борба с трафика на хора.

От 2010-а до 2012-а година властите у нас са регистрирали 1698 случая на трафик. Приблизително толкова жертви на трафик с българско гражданство са били установени в други страни от Евросъюза. Така общият брой на регистрираните случаи достига 3043, което поставя България на второ място в тази непрестижна класация. Оглавява я Румъния с над 6000 случая, следват Холандия, Унгария и Полша с по около 1000.

Реалният брой на жертвите на трафик вероятно е много по-голям, подчерта комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, като представи официалната статистика:

През периода от 2010-а до 2011-а година страните-членки са регистрирали 30 146 жертви на трафик на хора, две трети от тях са били граждани на Европейския съюз. 1000 от тях са били деца – обект на трафик с цел сексуална експлоатация, заяви еврокомисарят, като припомни специалните отговорности, които имат националните власти при противодействието на подобни престъпления и оказването на помощ на жертвите. Според данните 80 на сто от тях са жени, повечето - изведени от страната си с цел сексуална експлоатация. Следват случаите на трафик с цел трудова експлоатация, които засягат предимно мъжете.  Трафикантите все по-често използват интернет и социалните мрежи за привличане на жертви, предупредиха от Еврокомисията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44