Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в „Мини Марица изток“ се опасяват от липса на пари за заплати

Снимка: БГНЕС

Синдикатите в „Мини Марица изток“ са притеснени, че ако продължава неразплащането към държавното дружество от страна на топлоцентралите и на НЕК, може да се стигне и до липса на пари за заплати. Това заяви за „Хоризонт“ Генчо Генчев – председател на КТ“Подкрепа“ в държавното въгледобивно дружество.
 
185 милиона лева дължат топлоцентралите в комплекса „Марица изток“ и НЕК на мините. Това от своя страна води до неразплащане с други контрагенти и до намаляване на работни места и неизплащане на заплати и осигуровки на хора от наемния труд, коментира Генчо Генчев недофинансирането на най-голямото държавно въгледобивно дружество. Мините нямат средства да платят и концесионната си такса на министерството, от което страдат пряко и общини като Раднево и Гълъбово. Затова на последния браншови съвет е било поставено искането да спре, поне за 6 месеца, разплащането към възобновяемите енергийни източници и приоритетно да постъпват средства към централите, работещи на местни въглища в България.

Синдикатите в „Мини Марица изток“ настояват да се удължи действието на параграф 4 от заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, докато се приеме пенсионен модел, който да отчита целия стаж на миньорите при условията на първа и втора категория труд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44