Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата вече си има зала, кръстена на големия Борис Христов

Цялата година е изпълнена със събития, отбелязващи 100-годишнината на българския бас Борис Христов - те се случват и у нас, и по света. Но досега нямаше зала в София, която да носи неговото име. Разбира се, домът му, който е къща-музей, приютява многобройни прояви в салона си, но това е различно.

От броени дни зала "Музикална" във Военния клуб в София е преименувана на зала Борис Христов. Идеята е на една млада фондация - създадена е през 2014 г. - фондацията "Борис Христов". Нейни съпредседатели са Бойко Цветанов и Стоян Бончев. Те са категорични, че оттук-нататък в новата зала ще се случват и концерти, и семинари, и майсторски класове. И всяка година на рождения ден на Борис Христов ще има голямо честване - не само на кръгли годишнини. А Бойко Цветанов има и какво да предаде на младите изпълнители - самият той е бил ученик на Борис Христов - "един от първите, да не кажа - първия, и най-любим" - това разказа в студиото на "Радиокафе" Стоян Бончев.

Чуйте разговора, за да разберете как и дали идеята за името на залата е срещнала отзвук сред тези, от които зависи и как една (добра) кауза в сферата на културата може да обедини дори политиците от различни цветове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.