Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди във Великобритания протестират за по-високи заплати

Протестните демонстрации, организирани от Конгреса на трейдюнионите, една от най-големите профсъюзни федерации в Обединеното кралство, се провеждат след седмица на стачни действия.

В понеделник медицински работници на Острова организираха трудово неподчинение срещу предложението на правителството да увеличи заплатите им само с 1%, което е под ръста на инфлацията. В сряда работа за един ден напуснаха и държавните служители.Днес походи с искане за по-високо заплащане се провеждат в Лондон, в най-големия шотландски град Глазгоу, както и в столицата на Северна Ирландия Белфаст.

Великобритания има нужда от повишаване на заплатите, посочва генералният секретар на Конгреса на трейдюнионите Франсес О’Грейди. Работещите, както в частния, така и в обществения сектор, не усещат ефекта от икономическото възстановяване и заплатите им реално са орязвани вече в продължение на няколко години.

От профсъюзната централа отбелязват, че средната заплата в Обединеното кралство реално е спаднала с 50 паунда от 2008 година насам, директорите на компании печелят около 175 пъти повече от обикновения работник, а пет милиона британци получават заплата, която не покрива разходите им за живот. Говорител на правителството обаче изтъкна, че в момента безработицата във Великобритания е най-ниската от началото на финансовата криза, но призна, че ефектите от рецесията все още се усещат от голяма част от населението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44