Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златоград с амбиции за гурме център

Снимка: zlatograd.bg

Златоград да стане столица на гурме туризма е амбицията на учени и представители на туристическия бранш. Това стана ясно след провелата се научна конференция, под мотото на родопската песен: „Яжте, пийте и добра дума думайте“. Доц. Христо Гиневски разказа повече за събитието: 

Интересни доклади бяха "Гурме-туризмът - това е лукса на местните традиции". Интересен беше доклада и на проф. Кафеджиев за млякото като хранителен продукт и акцентира на ония качествени страни на млечните продукти, които другаде ги няма, освен в нашия район. Докладът интересен беше и за касиса като ценен хранителен продукт. Моят доклад беше за развитието на овцевъдството в Средните Родопи и отражението му върху бита на хората.


За четвърта поредна година празникът на балканската скара събра в Стария град на Златоград майстори от четири държави - България, Гърция, Сърбия и Турция. 

Над 2 000 души събра скариадата в Златоград, които опитаха традиционните български кебапчета и кюфтета, гръцката риба на скара, сръбска плескавица и турския дана-кебап. Празникът в стария град е единствен у нас и втори по рода си на Балканите, каза собственикът на чаршията Александър Митушев
Нашият формат е по-добър, защото пред всяка скара имаме танци и музика на съответните народи на живо. По този начин се стремим да обединим народите.
З да привлече туристи, бизнесът в Златоград възражда забравени родопски ястия и открива нови атракции в района. Една от тях е възстановената 200-годишна воденица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44