Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита Свети Иван Рилски

| обновено на 19.10.14 в 09:53
Снимка: wikipedia.org

Българската православна църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец. Иван Рилски е най-известният български светец, покровител на българския народ. Роден е около 876 година край Дупница. Той е съвременник на княз Борис и цар Симеон и синовете им Владимир и Петър.

До 25-годишната си възраст е бил пастир. В манастира "Свети Димитрий" под връх Руен получил образование и придобил знания от свещените богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството и се отдал на пълна самота, молитви, пост и лишения. Преподобният Иван Рилски обикалял много места из страната и накрая се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир - Рилския, който съществува вече хиляда години. Славата на духовника се разпространила и още приживе бил наречен земен ангел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44