Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян е домакин на семинар „Епилепсията между отчаянието и оптимизма“

Снимка: Архив
Смолян е домакин на първия регионален пътуващ семинар „Епилепсията между отчаянието и оптимизма“.  Организатор е Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

"Целта на форума е да стигнем до хората и доведем лекаря до тях", каза председателят на асоциацията Веска Събева:

Обикновено с такива хронични заболявания центровете са малко, специалистите са малко и хората страшно много трябва да пътуват. Ние обърнахме процеса - да дойдем с лекаря, да поканим и хората да дойдат, за да могат да се консултират.

Лесно се разпознават състоянията на епилептични припадъци, посочи д-р Димитринка Христова:

Това са необичайни пристъпи - както нормално седи детето, ако то си втренчи очите, или потрепвания по време на сън, следващи едно след друго и със събиране на ръцете или разперване на ръцете им - тези състояния са в кърмаческа възраст.

Катина Манева, която консултира сина си с екипа, каза:

Почти рядко се среща пациентът да говори с лекаря толкова дълго време.

Как да помогнем на човек, изпаднал в безсъзнание. Д-р Христова:

Да обърнем в странично положение, да не бъркаме в устата, за да не вадим падналия език, защото с това нищо няма да помогнем. Да се потърси лекарска помощ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44