Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство", съобщава от първа страница вестник "Сега". Проверка на екип на вестника показва, че идеята ще бъде подкрепена от ГЕРБ и ДПС. Най-важната от тези промени ще е сливането на агенция "Митници" с приходната агенция. Това ще доведе до промени в поне четири закона, пояснява "Сега". Още една тема от изданието - "Светът е на ръба на петролна война".

Според "Телеграф" и "Монитор", Цветан Василев организира протести срещу проектозакон за КТБ, подготвян от  ДПС.

По темата за КТБ, "Труд" коментира: "Трудно е да се повярва, че Василев не стои зад раздадените кредити на стойност над 3 милиарда и 500 милиона лева".

Водещото заглавие на "24 часа" е: "Банки вдигат лихви, чакат депозити от КТБ", заради предстоящата развръзка на казуса. Вестникът цитира главния прокурор Сотир Цацаров, който призова гуверньора на БНБ Иван Искров да оповести публично доклада за КТБ.

На първа страница на "Труд" са публикувани имена на бъдещи министри, обмисляни от ГЕРБ. Миглена Кунева ще бъде министър на правосъдието, Йордан Бакалов остава в МВР, вицепремиери ще са Томислав Дончев и Лиляна Павлова, а финансовото министерство ще бъде поверено на Владислав Горанов, който напусна парламентарната група на ГЕРБ в миналия парламент.

По темата за бъдещото ни правителство, "Стандарт" предлага интервю с Греъм Уотсън, председател на Алианса на либералите и демократите. В този алианс е и ДПС. Уотсън съветва да бъде създадена проевропейска управленска коалиция, в която не може без ДПС, но не трябва да има националисти.

Според "Преса", окончателното решение на Бойко Борисов за преговорите за правителство ще е ясно към края на седмицата, след визита на лидера на ГЕРБ в Брюксел.

"Дума" предвижда, в заглавие на първа страница, че ГЕРБ готви за втория тур на преговорите срещи с БСП, Реформаторския блок и АБВ.

Темата на "Преса" е посветена на продължаващата повече от година дефлация у нас. Дефлацията е белег за свито потребление, което принуждава компаниите да намаляват цените си. Това пък намалява печалбите им и възможностите за инвестиции, което води до съкращения на персонала или на заплатите. Спиралата се завърта, а излизането от нея е бавно и мъчително, пише "Преса".

"Капитал дейли" публикува неофициална информация, според която, от следващата година ще бъдат увеличени, за пореден път, вноските за фонд "Пенсии" с един процентен пункт. Целта е да се овладее дефицита в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Темата за пенсиите е намерила място и в "Земя". Там обаче става дума за сегашните пенсионери. За най-ниските пенсии ще има увеличение с едва 3 лева и девет стотинки и то от юли догодина.

"Новинар" съобщава, че песента за Дельо хайдутин, записана на диск, ще  завладее съзвездията Змиеносец и Телескоп, тъй като корабите "Вояджър" едно и две, където са дисковете с песента, са се насочили натам. През 2016 година единият космически кораб ще напусне Слънчевата система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44