Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона на Света Богородица от Лопушанския манастир бе донесена във Видин

Освещаване на новата църква в Лопушанския манастир, Снимка: Полина Тодорова
Снимка: Полина Тодорова

Видинчани и гостите на града имат възможност да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица от Лопушанския манастир. Тя беше донесена във Видин и ще бъде изложена в катедралния храм "Свети Димитър" до следващия понеделник.

Иконата на Света Богородица, която е на повече от 300 години бе намерена зазидана в стените на храма в Лопушанския манастир в началото на тази година. Оттогава стотици вярващи от цялата страна посещават Светата обител, за да се помолят за здраве, утеха и благословение от Божията майка.

Днес по повод духовния празник на Видин - Димитровден, иконата пристигна в катедралния храм, който също ще отбележи своя празник на 26 октомври. Иконата бе посрещната от храмовото духовенство и десетки вярващи.

Иконата на Света Богородица ще остане във Видин за поклонение до 27 октомври - обясни епископ Поликар - викарий на Видинската митрополия. "През целия период храмът-катедрален ще бъде отворен от 8.00 до 18.00 часа. През това време всеки може да мине, да се поклони и да се благослови от честния образ на Божията майка".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44