Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа днес е много по-добре отпреди, каза в прощално обръщение към ЕП Жозе Барозу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа днес е много по-добре, отколкото когато половината от нея беше комунистическа, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в прощално обръщение към Европейския парламент. Той пожела на евродепутатите и на бъдещата Еврокомисия повече кураж, креативност и единство на проевропейските сили – защото, по думите му, Европейският съюз не е причина за ксенофобията и екстремизма, а начин те да бъдат преодолени.

Тези 10 години започнаха с институционална криза, когато Франция и Холандия отхвърлиха европейската конституция, и завършиха с крехко възстановяване след финансовата и икономическа криза, която заплашваше да заличи не само еврозоната, но и Европейския съюз. Това, че днес има Лисабонски договор, еврото е стабилно, еврозоната се разширява, а икономиката набира скорост, според Жозе Барозу доказва, че Съюзът е силен и устойчив, когато е единен.

Знам, че има хора, за които това това не е особено важно, които идеализират миналото, каза Барозу по повод евроскептичните теории и добави:

Те мислят, че Европа беше по-добре, когато половината от нея беше под тоталитарен комунизъм. Аз обаче не мисля така. Според мен днес Европа е много по-добре, отколкото когато половината беше комунистическа, каза Барозу, чийто първи мандат започна малко след голямото разширяване. Той добави и че често е било по-лесно да се постигне съгласие между 28, отколкото между няколко страни от европейското ядро.

В последвалите изказвания председателят на отиващата си Европейска комисия получи поздравления за ентусиазма, диалогичността, честния си и отворен подход на управление и постигнатите резултати на фона на толкова големи предизвикателства. Получи и критики от политическите си опоненти – за затягането на коланите и ръста на безработицата, за недостатъчно лидерство, както и за това, че е работил за още по-плътна политическа и икономическа интеграция и за запазване на свободното движение.

На сбогуване Барозу заяви, че е горд с постигнатото, и пожела на следващата комисия да работи без сблъсъци между институции или отделни страни, и да следва пътя на еволюция и реформи, за да има реален и стабилен икономически растеж, а не изкуствен, постигнат с дългове.

Утре Европейският парламент трябва да одобри новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер, след като по-рано днес зелена светлина за участие в нея получиха Виолета Булц от Словения с ресор "Транспорт" и Марош Шевчович от Словакия, който ще е заместник-председател и ще отговаря за Енергийния съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44