Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Лихвите по кредитите ще се увеличат от ситуацията около КТБ

| обновено на 22.10.14 в 07:41
Снимка: БГНЕС

Според финансиста доц. Григор Сарийски лихвите по кредитите ще се увеличат, а депозитите ще поевтинеят малко или ще останат на настоящите си нива заради ситуацията около Корпоративна търговска банка. По думите му, вероятността да се стигне до фалит на банката е малка, но БНБ е допуснала огромна грешка със забавянето си при решаване на проблема. Оздравяването на цялата група на КТБ е по-добрият вариант, вместо купуване само на дъщерната "Виктория". 

Забавянето на решението за КТБ ще бъде платено от данъкоплатците, категоричен е той:

В случай че се наложи да бъде емитиран допълнителен дълг, с който да бъдат доналяти средства във Фонда за гарантиране на влоговете, една част от тези лоши дългове ще бъдат покрити за сметка на данъкоплатците. Разбира се, има и други хипотези. Може просто да увеличите вноските на банките и фактически банката, за да може да компенсира по някакъв начин тази увеличена вноска, или трябва да понижи лихвите по депозитите, или да увеличи лихвите по кредитите, което означава, че редовният клиент на банката ще остане в неизгодна позиция.

Доц. Григор Сарийски допълни, че ще се влоши инвестиционният климат в страната ни. В съчетание с цялостната икономическа ситуация и свръхликвидността на банките това ще доведе до:

Ефектът от цялата ситуация ще се изрази най-вече в едно разтваряне на границата между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите.

Ако се стигне до опашки от вложители пред КТБ при отварянето на банката, БНБ може да окаже ликвидна подкрепа, без да наруши правилата на Валутния борд. 

Интервюто на Марта Младенова с доц. Григор Сарийски чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44