Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП решава дали да одобри новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер

Снимка: БГНЕС

След месеци на преговори и политически компромиси днес се очаква Европейският парламент да одобри новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. В нея ще има 14 християндемократи, 8 социалисти, 5 либерали и един консерватор. Заместниците на Юнкер ще са 7, като четирима от тях са от по-новите страни-членки от Централна и Източна Европа. Очакванията са днес новият изпълнителен орган на Евросъюза да получи достатъчно мнозинство и да встъпи в длъжност от 1-ви ноември.

За да бъде одобрена, новата комисия има нужда от обикновено мнозинство от 50 на сто плюс един от гласувалите. Няма съмнения, че то е предварително гарантирано от Европейската народна партия, социалистите и либералите. Очаква се консерваторите да се въздържат по идейни съображения, а повечето от "Зелените" да гласуват против заради недостатъчна ангажираност към околната среда. Срещу комисията на Жан-Клод Юнкер ще гласуват и евроскептиците от крайния ляв и десен спектър, но той вече обяви, че не иска гласовете им, защото смята да гради политика на единство и съгласие, а не на разединение.

Според програмата на Юнкер тази политика трябва да укрепи крехката следкризисна икономика, да овладее безработицата и да върне доверието в Европейския съюз. За тази цел той обеща инвестиции в размер на 300 милиарда евро – въпросът откъде ще дойдат те, засега остава без отговор, и несъмнено ще бъде зададен и днес в пленарната зала. Очаква се преди вота бъдещият председател да говори отново пред евродепутатите за политическите си намерения и за това как ще бъдат осъществявани в екип от заместник-председателите и комисарите. В ресорите на някои от тях вероятно днес ще бъдат направени известни промени, предназначени да успокоят съмненията на евродепутатите.

Последна дума след очаквания днес положителен вот ще имат държавните и правителствени ръководители – утре или най-късно вдругиден те трябва формално да назначат комисията на Жан-Клод Юнкер, след което тя ще има пет години време да изпълни обещанията си за един по успешен и по-близък до хората Европейски съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44