Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 язовира в Плевенска област са проблемни

11 язовира в Плевенска област са в предаварийно състояние, показва проверката на водните обекти в района. От общо 42-та потенциално опасни язовира няма водоем, който да отговаря напълно на всички изисквания. 

Междуведомствената комисия е огледала всичките 131 водни обекта, каза областният управител на Плевен, арх. Бойко Балтаков и конкретизира:
Проверени са 42 язовира държавна и общинска собственост, 35 диги на реките Осъм, Вит, Искър и Дунав, проводимостта на 28 речни участъка, мостове и други съоръжения.
За язовирите, обявени в предаварийно състояние, от Министерството на околната среда и водите вече са предприети действия за обезопасяването им. Четири от водоемите в община Плевен се поддържат сухи. За водоеми в землището на село Рупци се изготвя технически проект за реконструкция. Спрян от експлоатация е и язовир "Долни дъбник 1". 
Предстои да се направи точна сметка за необходимите средства за съоръженията, които се нуждаят от спешен ремонт и ще се търси финансова помощ. Срока за отстраняването на неизправностите е месец април следващата година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44