Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери започват консултации за енергийната ефективност и климата

| обновено на 23.10.14 в 08:56

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз (ЕС) се събират на двудневна среща в Брюксел, на която трябва да решат какви цели да си поставят за енергетиката и климата до 2030-а година.

Страните – членки са разделени в позициите си. Повечето от западните държави настояват за по-амбициозни цели по отношение на вредните емисии, енергийната ефективност и възобновяемите източници. Редица страни от Централна и Източна Европа обаче са против и искат по-гъвкав подход. Сред тях е и България, която ще бъде представена на тази среща на върха от президента Росен Плевнелиев.

Повечето от западните държави искат да отидат по-далеч от целите за защита на климата и повишаване на енергийната сигурност, записани в предложението на Европейската комисия. То предвижда до 2030-а година делът на възобновяемите енергийни източници да достигне 27 на сто, енергийната ефективност да се увеличи до 30 на сто, а въглеродните емисии да намалеят с 40 процента спрямо 1990-а година.

Най-категорично "против" е Полша, според която тези цели са прекалено високи и ще изложат на риск икономиката й, която зависи от силно замърсяващи, въглеродни енергоносители като въглищата. Затова от Варшава заплашват с вето, като полската позиция се споделя и от Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България.

В предварителните преговори представителите на тези страни са поискали по-справедливо разпределение на тежестта, което да отчита възможностите на отделните държави, както и допълнително финансиране – като компенсация за негативите, които ще понесат. Различните страни са на различни позиции и кои от тези цели трябва да са задължителни, и кои – препоръчителни. Несъмнено предстоят тежки дебати с неясен изход по тази тема.

Освен нея европейските лидери ще обсъждат и икономическата и социална ситуация в Съюза, мерките за овладяване на вируса Ебола и обстановката в Украйна.

Решение относно действащите санкции срещу Русия не се очакват преди доклада за спазването на примирието в Източна Украйна идната седмица. Киев очаква от Брюксел спешна помощ от 2 милиарда евро, които могат да бъдат използвани за покриване на задължения към "Газпром".

В започващия Европейски съвет ще участват двама председатели на Европейската комисия – настоящият – Жозе Барозу, и бъдещият – Жан-Клод Юнкер. Той ще е и последният под председателството на Херман ван Ромпой, който от декември ще бъде заменен от поляка Доналд Туск.

По време на срещата всички полицейски синдикати в Белгия ще стачкуват заради проблеми с пенсионните права на полицаите и за момента не е ясно как ще бъде гарантирана безопасността на пристигащите в Брюксел държавни и правителствени ръководители. Белгийските власти са постигнали договореност със синдикатите само за осигуряване на "минимално необходимите" мерки за сигурност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44