Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция

| обновено на 23.10.14 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Принципните различия на ГЕРБ и АБВ остават и след поредните разговори. АБВ ще подкрепи отделни политики на ГЕРБ, но без да участва в дясноцентристка коалиция, стана ясно след вторите преговори между партиите, в които е участвал и Бойко Борисов.

От АБВ са настоявали за широка коалиция и с участието на БСП, която да управлява страната, преговарящите от ГЕРБ обаче не са приели предложението.

Преговорните екипи на ГЕРБ и АБВ отбелязаха добрия тон на политическите разговори. От приключилите разговори стана ясно, че АБВ все още настоява за създаването на голяма коалиция с участието на ГЕРБ и БСП, но на този етап партията на Първанов не е водила разговори с БСП по този въпрос. Ивайло Калфин беше категоричен след днешните разговори, че АБВ няма да участва в дясноценстристка коалиция:

Аз мисля, че много ясно казах, че в дясноцентристка коалиция ние няма как да участваме като коалиционен партньор, но това не изключва, че ние ще подкрепяме отделни политики. 

Това, по което има принципно съгласие е - реформата в съдебната система и в сферата на сигурността, където АБВ настоява за създаването на независима служба за борба с корупцията по високите етажи на властта, обяви Румяна Бъчварова:

Нашите усилия в момента са да търсиме подкрепа за едно дясно центристко управление и зеатова принципните ни различия остават.

Темата по казуса КТБ също е обсъждана. Все още обаче остават съществените различия на АБВ и ГЕРБ по данъчната политика. АБВ настоява за прогресивно подоходно облагане, а не както иска ГЕРБ - плосък данък. АБВ иска данък и върху крупното наследство.

Ивайло Калфин подчерта, че при обсъждането на актуализацията на бюджета за тази година АБВ е настоявала по време на разговорите, че трябва да бъдат намерени пари, за да има коледни надбавки за пенсионерите. 

Засега все още не уточнена срещата на ГЕРБ с БСП. Очаква се тя да не е в централата на ГЕРБ, а в сградата на парламента. Двете страни трябва да уточнят взаимоотношенията си, след като стана ясно, че и АБВ са на позиция за голяма коалиция между двете първи по резултат от изборите партии – ГЕРБ и БСП, която коректно да събере лявата и дясна политика. В първите си реакции Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ – БСП не е голяма коалиция. Затова от БСП ще се търси подкрепа за отделни политики.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44