Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърт милион украинци са поискали бежански статут или временно убежище в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвърт милион украински граждани са поискали бежански статут или временно убежище в Русия.

Според последните данни на Руската федерална миграционна служба 226 хиляди украински граждани, които принудително са напуснали страната заради конфликта в Донецка и Луганска област, официално са се обърнали към властите за да получат статут на бежанци.

В местата за временно пребиваване към момента са настанени 55 хиляди украинци, а 400 хиляди живеят при свои приятели и близки или в семейства, пожелали да приютят бежанците от съседната държава. Данните от граничните служби обаче показват, че в Русия от началото на годината са влезли близо 4,5 милиона украинци, като обратно са се върнали 3 милиона.

Не е ясно къде се намират около един милион украинци и дали се нуждаят от помощта на руската държава. Един от ръководителите на сапаратистките републики в Югоизточна Украйна Олег Царьов дори прогнозира, че през зимата убежище в Русия ще потърсят още 2-3 милиона украинци, а до края на 2015-а година броят им може да достигне 5 милиона.
  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44