Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Михайловски: Крайно решение за КТБ трябва да се вземе след пълна оценка на икономиката

Снимка: БГНЕС
Преди да се направи пълна оценка върху икономиката, не бива да се взема крайното решение за съдбата на Корпоративна търговска банка. Това заяви за "Хоризонт" директорът на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски. През май агенцията даде добра оценка на състоянието на банката.
 
Христо Михайловски бе категоричен, че е невъзможно показателите на здрава банка да се влошат в толкова кратки срокове преди специалния надзор: Специалната информация казваше, че има около 2% лоши кредити. При този анализ, който представят одиторите, той е около 80%.

Михайловски допълни, че още няма пълна яснота колко предприятия и хора ще пострадат при ликвидация на банката. Трябва да бъде направен такъв анализ: И да се реши кое е по-малкото зло, защото тук вече говорим за спасяване. В смисъл да се намери вариант за по-малки загуби за държавата.

Като пряк ефект върху цената на кредитите за потребителите и фирмите: При всички положения при повишаване на риска, се повишават и лихвите. А ние, между другото, присъдихме рейтинг на България 3В – и тенденция негативна. Една от основните причини да бъде тенденцията негативна е именно във финансовата система. Т.е. при повишаване на риска, разбира се, че се повишават и лихвените проценти по кредитите.

Михайловски допълни, че трябва да се върне доверието към БНБ. Ако това стане, не се очакват сериозни поражения върху банковата ни система.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44