Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Доставчиците на ток и газ са длъжни при всяко увеличение на цените да уведомяват предварително клиентите си

Фирмите – доставчици на ток и газ, са длъжни при всяко увеличение на цените да уведомяват предварително клиентите си за причините, предпоставките и обхвата на промяната. Това гласи прието днес тълкувателно решение на Европейския съд.

Според него европейските директиви за газа и електроенергията задължават страните-членки да гарантират високо ниво на защита на потребителите и максимална прозрачност на договорните условия при така наречената "универсална услуга" за доставка на газ и електроенергия. Клиентите трябва да могат не само да прекратят договорите си, но и да оспорват ценовите промени – за тази цел те трябва да са информирани за причините за тях в "подходящ срок" преди влизането им в сила, постановява Европейския съд, без обаче да определя този срок. 

Тълкувателното решение на съда е издадено във връзка с водени в Германия дeла между доставчици на електроенергия и техни клиенти. Този тип решения придобиват задължителен характер за всички страни-членки на Евросъюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44