Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селата Обручище и Мъдрец на протест срещу политиката на митрополит Галактион

Снимка: Венелина Попова
На масов протест излизат в понеделник жителите на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово пред митрополията в Стара Загора. Това ще се случи, ако до утре кметовете не получат подписания от митрополит Галактион анекс към договора с Държавен фонд „Земеделие“ за ремонт на църквите в двете села, съобщи за „Хоризонт“ кметът на Обручище Илия Марков.  
Договорите за ремонт на църквите са по 322-ра мярка от програмата за развитие на селските райони и са на обща стойност около 1 милион и 200 хиляди лева. Митрополит Галактион е разписал договорите на 2-ри октомври 2013-а година, заяви за „Хоризонт“ неговият секретар отец Михаил.
Сега обаче след като се е наложила промяна на банковите сметки, владиката отказва да подпише анексите към договорите и има реална опасност парите да бъдат изгубени, коментира Илия Марков. Според него митрополит Галактион настоявал парите за ремонта на църквите да влязат в специалната банкова сметка „църкви и манастири“ на митрополията в ДСК.
В началото на седмицата старозагорският владика е бил в двете села и до утре трябва да даде окончателния си отговор на кметовете. Те търсили и съдействието на Светия Синод, но оттам им казали, че митрополията е автономна в своите решения. В понеделник хора от двете села ще изразят пред владишкия дом шумно своето неодобрение към политиката на Галактион.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44