Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Шумен иска да осигурява консумативите за болни с диабет тип 1

Снимка: αρχείο

Шумен да стане първият град в България, който да осигури консумативите за инсулиновите помпи на болните с диабет тип 1. Подписка с това настояване организираха от Асоциацията на диабетно болните с инсулинови помпи. Здравната каса гарантира на тези пациенти инсулина, но не и помпите, които струват 7 500 лева и месечните консумативи, на стойност около 900 лева. Идеята е Общинският съвет на Шумен да вземе решение и финансово да покрепи диабетно болните.

В региона с инсулинови помпи са трима души - две деца и един възрастен. В страната от 3 хиляди деца с това ендокринно заболяване, на инсулинови помпи са близо 100. Подписката ще бъде представена на заседание на Общинския съвет в Шумен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44