Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери се договориха за намаляване на въглеродните емисии с 40 на сто

| обновено на 24.10.14 в 13:17
Снимка: www.europarl.europa.eu

Лидерите на страните от Европейския съюз се договориха въглеродните емисии да бъдат намалени с поне 40 на сто до 2030-а година. Решението е част от компромис за енергетиката и климата, който беше постигнат късно тази нощ, след като западните страни-членки настояваха Евросъюзът да си постави по-амбициозни цели, а повечето от централно- и източноевропейските се съпротивляваха с аргумент, че това ще изложи на риск икономиките им.

Те предвиждат още до 2030-а година делът на възобновяемите енергийни източници да достигне поне 27 на сто от енергийния микс, също най-малко с толкова проценти ще трябва да се повиши и енергийната ефективност. Компромисът е станал възможен, след като държавните и правителствени ръководители са отчели, че не всички страни имат еднакви възможности да постигнат тези цели, обясни председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и формулира така основните му принципи:

Първо – справедливост. Всяка страна ще допринася според благосъстоянието и капацитета си. Второ – солидарност. Тя включва допълнителна подкрепа за страните с по-ниски доходи – и чрез по-адекватни цели, и чрез допълнително финансиране, което да им помогне да догонят останалите в процеса на преход към чиста енергия.

Компромисът е станал възможен, след като е отчетено, че не всички страни имат еднакви възможности да постигнат тези цели, обясни председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой:

Не беше лесно, изобщо не беше лесно, но успяхме да постигнем справедливо решение. Поставяме пред Европа един амбициозен, но рентабилен план, в областта на климата и енергетиката. Промените в климата са едно от най-големите предизвикателства пред човечеството. В крайна сметка, става въпрос за оцеляване. Това е пример за дългосрочна политика.

С цел повишаване на енергийната сигурност, европейските лидери решиха да се увеличат интерконекторните връзки между отделните страни. Приета беше и препоръка Европейската комисия да бъде информирана за двустранните преговори, които се водят с енергийни доставчици от държави извън съюза. Друга договореност от снощи предвижда да се развиват ключови проекти от общ интерес в газовата сфера, като конкретно е посочен конкурентният на "Южен поток" "Южен газов коридор", който трябва да доставя природен газ към Европа от Каспийския регион и Близкия изток.

Европейският съвет реши още, че следващият комисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи – Кристос Стилиянидис от Кипър, ще бъде и европейски координатор за борбата с ебола. Държавните и правителствени ръководители ще обсъждат варианти за противодействие на епидемията и днес, като се очаква отделните страни да се ангажират с конкретен принос.

ЕС ще увеличи финансовата си помощ за борбата с ебола на един милиард долара. Това обяви в Туитър председателят на Европейскщоя съвет. Решението е прието във втория ден на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на 28-те в Брюксел.

Днешната програма на двудневната среща на върха включва още дискусии за икономическата и социална ситуация в Евросъюза – първо – във формат "28", а по-късно през деня – само между лидерите на страните от еврозоната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44