Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската цел - да се повиши енергийната ефективност с 27 % до 2030 г - става цел и на България

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
Определената от Европейския съвет цел - да се повиши енергийната ефективност с 27 на сто до 2030-а година, става цел и на България, и е постижима в тези срокове, смята президентът Росен Плевнелиев. Той заяви това в Брюксел, където европейските лидери договориха още ограничавене на вредните еммисии с 40 процента, и увеличаване на дела на възобновяемите източници до най-малко 27 на сто. 

Тези общоевропейски стойности, които бяха договорени сред серии компромиси между отделните страни не са извън българските възможности, смята Росен Плевнелиев. По думите му те са амбициозни, но си заслужава да бъдат изпълнени и България трябва да е доволна от постигнатото на този Европейски съвет:

За България тези цели са изпълними, но те и отговарят на нашия стратегически и национален интерес. Зададохме цели за свързаност на мрежата, зададохме цели за интерконект, зададохме много ясно посоката за общите пазари на ток, газ, което със сигурност ще доведе до конкурентни цени, тоест до по-ниски цени. Трябва да си даваме сметка, че продължаваме да плащаме най-високата цена на газа в Европа.

Еврофондовете ще помогнат страната ни да изпълни европейските приоритети, които съвпадат и с българските, подчерта президентът, след като по време на тази среща на върха по-бедните страни от Централна и Източна Европа успяха да си извоюват ангажимент за допълнително финансиране, за да могат да изпълнят новите по-големи изисквания по отношения на енергетиката и климата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44