Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите с тежки хронични заболявания няма да чакат следващата година за животоспасяваща терапия

Снимка: Радио Шумен
Пациентите с тежки хронични заболявания не трябва да чакат до следващата година, за да получат животоспасяваща терапия в лечебните заведения. Това следва от решението на Върховният административен съд да отмени разпоредбата на здравното министерство, с която достъпът до такава терапия се отлагаше.

Решението на ВАС е резултат от  действията на федерация "Български пациентски форум" и националната пациентска организация, които обжалваха въпросната разпоредба на министерството на здравеопазването. Към решението за отмяна на разпоредбата ведомството е осъдено и да изплати на двете организации разходите по делото.

В края на 2013 година МЗ взе решение да забави достъпа на пациентите с тежки хронични заболявания до животоспасяваща терапия, прилагана в лечебните заведения, независимо от факта, че вече са включени в позитивния лекарствен списък. Пациентите трябваше да чакат до следващата календарна година, за да започне касата да плаща новите терапии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44