Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЕНСИИ

А сега следва репортаж от бъдещето

...Годината е 2036-та. В елитното 547-мо училище се открива новата учебна година. Първолачетата  тръпнат пред срещата си със своята първа учителка, която ще ги въведе в чудния свят на знанието.

И ето, в коридора се чуват провлачени стъпки, вратата най-после се отваря и госпожа Иванова влиза в стаята. Подпира бастуна си до черната дъска, стяга връвките на космодиска и намества наколенките от доктор Ливайн. Трескаво започва да рови в необятната си чанта и вади бутилчица с вода. Педантично подрежда на катедрата си няколко шишенца с хапчета – диазепам, гинко билоба, артростоп , както и щастливата комбинация мента-глог-валериан.

Първокласниците гледат стреснати – пред черната дъска вместо усмихната млада жена виждат баба си, а  Гошко от ромската махала – пра-пра баба си…

На госпожа Иванова й остават седем заветни месеца до навършването на 65 години и така очакваната пенсия.

Край на репортажа - изпълнителен продуцент Йордан Христосков, социален служебен министър.

Да, това е все още в бъдещето, но както е знайно – утре започва от днес. Днес, когато изпадналите в паника управленци се чудят как да закърпят пенсионната система, дупката в чийто бюджет е съизмерим само с тази в Корпоративна търговска банка.

И какво точно предложиха – ами познатото – увеличаване на възрастта за пенсиониране на 65 години за мъже и жени и съответно 40 години трудов стаж.

 А, да, и вдигане на пенсионните осигуровки – това, последното, при положение че и в момента държавата е неспособна да събере 1 милиард и 200 милиона лева дължими осигуровки.

Но да се върнем на възрастта. 65 години са сериозно нещо в държава като България, където средната продължителност на живот на мъжете е 71 години, а на нежната половина – с петилетка повече. Дали министър Христосков и неговите следовници биха били спокойни, ако ги оперира – дано не им се налага – 65-годишен хирург, изкарал четеридесет години на крак край операционната маса или ги вози също толкова възрастен шофьор?

Сами по себе си шест десетилетия и половина не са библейска възраст. Въпросът е при какви условия си ги живял. Защото Татковината е на 56-то място в света по качество на живот.

А отличниците в това отношение – Норвегия, Швеция, Швейцария и Германия могат да се похвалят и с продължителност на живот средно 81 години. При това в Швеция е възможно да се пенсионираш още на 61 години, а в Германия на 63. Тоест да получаваш пенсия поне петнадесетина години, а у нас – два пъти по-малко време.

Да получаваш пенсия, ама ако има откъде. Измислената още от Бисмарк солидарна система повелява всяко следващо поколение да работи за предишното. Е, при този демографски срив какво поколение да чакаме?

Ами поколение от безработни младежи, разбира се, тъй като дъртаците ще трябва да се трудим още доста годинки преди да освободим места за младите.

Пък те хич не са безмозъчни и ще си хванат гората, респективно чужбината, вместо да стоят тук гладни и безнадеждни. Защото за да натрупа младеж четири десетилетия трудов стаж е почти немислимо. Това означава от момента в който се сдобие с бакалавърска и магистърска степен  да начене трудовия си път без и ден да пропусне…

А вдигането на възрастта теоретично скъсява периода през който пенсионерът ще получава пенсия, а в същото време удължава времето, през което той прави осигурителни вноски. Това някак си намирисва на финансова измама от страна на държавата и то напълно законна.

Но това не е най-големият кахър. Защото учени вече обявиха, че до три десетилетия средната продължителност на живота ще достигне 120 години.

Е, нашите – с извинение – държавници само това чакат. Колко му е да вдигнат възрастта за пенсия на 90 години при 80 години трудов стаж. Тогава вече ще я втасаме.

Добре, че не сме костенурки – те, казват, живеели по четиристотин лета…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46