Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва възстановяването в Роженската обсерватория след снеговалежа

Снимка: www.bg.wikipedia.org

В Националната астрономическа обсерватория Рожен едва днес започват възстановителните дейности след обилния снеговалеж през последните дни. От петък, след спирането на тока, работещите в обсерваторията са без информация и откъснати от света на науката.

Няколко дни учените от обсерваторията се борят с битови проблеми, свързани с достъп и липса на ток. В същото време изпускат важни астрономически наблюдения, каза директорът на обсерваторията Никола Петров:

Що се отнася до активността на слънцето - е факт това, че има една огромна група слънчеви петна, която дори на изгрев или залез, разбира се, в безоблачно време, бихме могли да я видим с невъоръжено око. Тази активна група на слънчевия диск предизвика множество изхвърляния на вещество от слънцето, която предизвиква много мощни, също и коронални избухвания, които, разбира се водят и до това, че на Земята могат да се наблюдават много силни полярни сияния и магнитни бури



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44