Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 язовира в Силистренско са потенциално опасни

Десет язовира в Силистренска област са потенциално опасни. Това показва проверка на експертна комисия, назначена от областния управител. Констатирани са и проблемни участъци по дунавската дига.

Само един от опасните водоеми е държавен. Това е язовирът в Тутраканското село Антимово. Останалите девет се стопанисват от концесионери. Сред тревожните констатации от проверката са непочистени язовирни диги и обрасли с растителност райони около водоемите.

На концесионерите са връчени предписания за отстраняване на нередностите. При проверката е установено, че язовирите в с. Ламбриново и местността Орехова гора край Силистра преливат през преливниците.

Специалистите са препоръчали водоемите да бъдат източени до ниво 1 метър под преливния ръб.

Проблеми има и в два участъка от дунавската дига - при селата Татарица и Гарван. Дигите се стопанисват от дружеството "Напоителни системи".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44