Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои пореден кръг газови преговори между ЕК, Русия и Украйна

В Брюксел следобед предстои пореден кръг на тристранните газови преговори между Европейската комисия, Русия и Украйна. Очакванията са да бъде постигнато окончателно споразумение, което да гарантира доставките на природен газ през зимата към Украйна, а с това и към останалата част от Европа.

Преди седмица представителите на Брюксел, Москва и Киев се договориха за цената и условията и остана да уточнят как ще бъдат платени натрупаните стари дългове на "Нафтогаз - Украйна" към "Газпром". 

Вчера българският вицепремиер Екатерина Захариева съобщи, че е намалено налягането в тръбата, по която получаваме газ от Украйна. В момента България може да изпълнява ангажиментите си по доставка и пренос на газ, но страната ни не е уведомена за причината на това намаление.

Междувременно снощи Съветът на постоянните представители на страните от Европейския съюз реши, че засега няма основания да бъдат отменени санкциите срещу Русия. Европейският съюз потвърди и намерението си да продължи да следи внимателно ситуацията в Източна Украйна и прилагането на споразуменията от Минск и отново да разгледа рестриктивните мерки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева: Получаваме природен газ от Украйна с намалено налягане

Намалено е налягането в тръбата, по която получаваме газ от Украйна, но в момента страната ни може да изпълнява ангажиментите си по доставка и пренос на газ, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева . Българската страна обаче не е..

публикувано на 28.10.14 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44