Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерконекторната газова връзка между България и Румъния ще бъде завършена до края на годината

Интерконекторната газова връзка между България и Румъния ще бъде завършена до края на годината. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков пред участниците в петия Регионален  форум за енергийна сигурност. Това е най-напредналият от няколкото проекта за свързване на българската газопреносна система с тези на съседните страни.

Трасето от Русе до Гюргево ще свърже нашата национална  мрежа с румънската ще може да се пренася между половин и милиард и половина кубически метра газ на година. За България румънският интерконектор ще служи като резервен вариант при нова газова криза. В момента всички наземни съоръжения са изградени, приключва се и преходната връзка под река Дунав:

По прокарване на сондажа, за да може да не се въздейства и върху корабоплаването, и върху околната среда на Дунава, срещнахме изключително големи технически затруднения. Силно се надяваме, че до края на годината ще успеем да решим всички технически проблеми и да изтеглим тръбата. Въпрос на може би на една седмица да изтеглим тръбата и да заварим от двете страни. Решавайки проблема, веднага може да бъде пуснат в експлоатация, каза Кирил Темелков. 

Работи се за разширяване капацитета на подземното газово хранилище в Чирен и ще се пристъпи към разработване на ново газохранилище на Галата, където в момента шотландската компания "Мелроуз" добива газ, посочи още Темелков.

В момента годишната консумация на газ в България е около 3 милиарда и има значителен свободен капацитет на самата мрежа, който можем да отимизираме. Съществена част, за да може да бъде оползотворен този капацитет, е развитието на подземного газово хранилище, което оперираме в Чирен, включително и развитието на допълнителни мощности за ново газово хранилище в дългосрочен план.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44