Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

650 милиона евро за приоритетна енергийна инфраструктура отпуска ЕС

Европейският съюз отпуска близо 650 милиона евро за приоритетна енергийна инфраструктура. Сред одобрените проекти има и български, финансирането за които надхвърля 4 милиона евро. Сред тях са язовир "Яденица", който трябва да се свърже с ВЕЦ "Чаира", двупосочната газова връзка между България и Гърция, изграждането на вътрешни връзки от ТЕЦ "Марица Изток"-1 към различни части на страната.

Като приоритетен европейски проект е посочен конкурентният на "Южен поток" Южен газов коридор - за него се отпускат над 3,5 милиона евро. Финансиране е предвидено и за отсечката от нашата страна до Австрия през Румъния и Унгария, както и за интерконекторна връзка между България и Турция.

Средствата ще бъдат отпуснати от инструмента за свързаност на Европа. Целта на инвестицията е да повиши енергийната сигурност и да прекрати изолацията на определени страни и региони. Повечето одобрени проекти са от балтийските страни, Централна и Източна Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44