Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се развръзката от многочасовите газови преговори между ЕК, Русия и Украйна

| обновено на 30.10.14 в 10:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес преди обед се очаква развръзката от многочасовите газови преговори между Европейската комисия, Русия и Украйна. Те продължиха в Брюксел до късно тази нощ, а предвидената за снощи пресконференция за оповестяване на резултатите, беше отменена.

Очаква се комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и Украйна Александър Новак и Юрий Продан да се появят заедно пред медиите, но само ако са стигнали до споразумение. Прогнозите бяха, че на този кръг преговори такова ще има, защото на по-ранен етап Москва и Киев напреднаха в диалога си под егидата на Брюксел. Преди началото на разговорите Йотингер изрази надежда да се намери решение на спорните въпроси, което да гарантира руски газ за Украйна през зимата, както и сигурност на доставките към Евросъюза. 

Основният препъникамък остава украинският дълг. Нови преговори може и да няма, ако Европейската комисия не гарантира изплащането на финансовите задължения на Украйна, заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС непосредствено след срещата с еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Руската страна настоява Украйна да предплати 4 милиарда кубически метра на цена от 385 долара за хиляда кубически метра. Москва претендира и за 4,5 милиарда долара дълг на Киев за минали доставки.

Случайно или не преговорите в Брюксел съвпадат с намаляване на доставките на руски газ за няколко централноевропейски държави. Засегната бе и България страната ни вече няколко дни тегли по милион кубически метра дневно от "Чирен".

Понижението на налягането по магистралните газопроводи за Балканите е свързано с несъответствие между заявките, предоставени от "Газпром" и фактическото търсене от потребителите. Това обясниха от украинската компания "УкрТрансгаз". От там увериха, че транзитът от Русия през Украйна е "обезпечен в пълен размер", съобщава РИА Новости.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44