Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци блокират едното платно на пътя Смолян – Пловдив край с. Хвойна

Повече от 250 ловци ще блокират днес от 14.00 до 14.30 часа едното платно за движение на пътя Смолян – Пловдив в района на чепеларското село Хвойна. Те протестират срещу промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, както и в неговия правилник за приложение.

Атанас Стоев от Съюза на ловците и риболовците "Чернатица" обясни: 

Искаме да премахнат членовете, които дават на концесионерите да изграждат огради, да слагат бариери и капаните, които се водят касетъчни, за улавяне на дивеч, с цел разселване. Идеята е, ако може да се преборим с това нещо, да нямат право да заграждат територии или местата, които вече са заградени, да се премахнат тези ограждения.

Сагата с отдаване на концесии на дивечовъдни участъци е отколешна. Според ловците в тях има злоупотреби.

Тези така наречени "касетъчни капани" се поставят на входовете на стопанствата. Поставя се храна там. Улавя се дивечът и се вкарва в загражденията, а след това бива главоломно избиван. На излет се избиват по 30-40 прасета. Това е пренаселване от дивеч. Вътре, където се казва, и една тревичка не остава, защото не може на 100 хектара площ да се гледат по 200-300 прасета. От прекалената численост на едно място се изменя и генофонд, и близко родствено кръстосване, трофейните качества на дивеча се изменят и всичко. А тук, в Родопите специално, е една от най-добрите популации на дивата свиня. Световният рекорд от дива свиня доскоро беше тук. Имаме страхотни трофейни качества. 

Протестът ще бъде в района на автогарата, допълни кметът на Хвойна Атанас Гугаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44