Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния избира президент

romania_flag
Снимка: БГНЕС

Над 18 милиона избиратели днес гласуват за президент на Румъния.  След два петгодишни мандата сегашният държавен глава Траян Бъсеску няма право да участва в надпреварата. 

Проучванията дават предимство на настоящия румънски премиер Виктор Понта. 42-годишният лидер на Социалдемократическата партя се очаква да получи около 40% от гласовете:

Макар, че е млад, Понта има управленски опит, което е предимство. Кариерата му започна още от 2000-та година като държавен секретар в тогавашното правителство на Адриан Нъстасе, казва функционер от партията на Виктор Понта.

Негов основен съперник е кандидатът на Християн-либералния съюз Клаус Йоханес. 55-годишният кмет на град Сибиу, който е от немски произход, заяви пред германски медии:

Кандидатирах се за президент, за да водя различна политика. Средностатистическият румънец не се чувства добре заради липсата на растеж в икономиката. Управлява ни партия, която е нереформирана, а видни политици са обвинени в корупция.

Ако никой от общо 14-те кандидати за президент не получи мнозинство, балотажът ще бъде на 16-ти ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44