Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра ще е домакин на традиционния поход "По пътя на Шейх Бедреддин"

За 18-та поредна година Силистра ще бъде домакин на традиционния поход „По пътя на Шейх Бедреддин”. Тазгодишното събитие ще протече като двудневен семинар с участието на учители по история и изследователи от цялата страна.

Шейх Махмуд Бедреддин Симави е останал в историята като мистик, философ и реформатор, живял през 14-ти век. Роден е в семейството на мюсюлманин и християнка. Високо образован, с изключителен за времето си интелект. Събира армия от обикновени хора, като обединява всички етноси, основно българи и турци, и повежда антифеодално въстание срещу Османската империя, започнало от Силистра. Пленен с хитрост и обесен. И днес името му се споменава като символ на толерантността и човешкото отношение между хората от различните етноси.

В семинара, посветен на живота и делото на Шейх Бедреддин, ще участват над 70 учители по история и изследователи от цялата страна, съобщи Керанка Ангелова, секретар на Силистренското представителство на Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" - организатор на събитието:

Лектор тази година ще бъде отново Христо Матанов, който е и автор на учебниците по история, и работи в тази област. Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" съвместява и с Великотърновския университет. Тази година ще има и от там представител - професор Иван Лазаров. И тъй като от Силистра е стартирал Шейх Бедреддин със свята войска, смята се, че първо тук трябва да бъде организиран този поход, тази година със съдействието и на Общината.

Семинарът ще продължи и утре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44