Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеитбата в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево закъснява

Снимка: БГНЕС

Сеитбата в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево закъснява. Финансовото състояние на института е трагично, алармира неговият директор Иван Киряков.

Бюджетът на Добруджанския земеделски институт за тази година е намален с милион и половина, а от лятото няма и плащания, уточни Иван Киряков:

От края на юли - началото на август почти няма плащания, разплащания на задължения. Има и продажба на около 1400 тона зърнено-житни култури, тоест направили сме достатъчно финансов ресурс, който сме трансферирали към Министерството на земеделието, Министерството на финансите. За съжаление обаче няма връщане на финансов ресурс обратно с изключение на Фонд "Работна заплата". Издръжката на научната дейност, на производствената дейност не се субсидира, няма никакви разплащания и можем да си зададем спокойно въпроса - защо даваме заплати, като не можем да осигурим работа.

Заради липсата на пари за гориво се бави и сеитбата на сортови семена в института. Според Иван Киряков единственият вариант селскостопанската наука да запази завоюваните позиции е: Отделяне на Селскостопанска академия като първи разпоредител на бюджетните средства по модела на БАН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44