Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 ученици от Плевен учредиха клуб "Млади възрожденци"

Снимка: БГНЕС

25 ученици от първи до четвърти клас от училище „Христо Ботев“ в Плевен учредиха клуб „Млади възрожденци“. Идеята е най-малките, които проявяват интерес към историята, да научат повече за живота и делото на българските възрожденци и за развитието на държавата през вековете.

Четвъртокласничката Диляна Харалампиева е сред първите записалите се в клуба.

Искам да науча повече за хората, които са допринесли за Освобождението на българската държава. Ще научим повече за народните будители, за Христо Ботев, защото нашето училище се казва така.

Работата в клуба ще бъде в извънучебно време. Заниманията няма да са под формата на уроци, а като разговори и дискусии. Учениците сами ще издирват повече информация за националните ни герои и за борците за освобождение в родния край. Те ще посещават лобните места и ще се грижат за паметници, обясни историкът Васил Копчев, който е и председател на общинския комитет "Васил Левски" в Плевен:

Да знаят, че ако те и техните родители са това, което са, ние го дължим на Паисий, на Неофит Рилски, на Раковски, на Неофит Бозвели, на Ботев и на Левски и на опълченците, на тези възрожденци ние сме длъжници.

Първата проява на клуб "Млади възрожденци" ще бъде в историческата панорама Плевенска епопея.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44