Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски акробат премина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без спасителна мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският акробат Ник Валенда премина по въже между два небостъргача в Чикаго със завързани очи и без спасителна мрежа. Пред очите на хиляди присъстващи Валенда успя да изпълни своя предизвикателен номер.

Фенове изпълваха улиците до двете високи сгради, които се намират в Марина Сити. Със затаен дъх те гледаха как 35-годишният наследник на "Летящите Вандела" завърши двете екстремни преминавания по въже, при едното от които той беше със завързани очи.

Облчечен с ярко червено яке Ник Валенда прекоси първото разстояние от близо 150 метра за около шест минути и половина. Въжето, по което вървеше беше под наклон от 19 градуса, като височината започна от 180 метра и достигна 204. Втория си номер той изпълни с вързани очи на височина от 165 метра като тогава измина разтояние от 28 метра за малко повече от минута. И в двата случая Валенда беше без каквито и да е предпазни мрежи и колани, единствено с въже на крака си, което можеше да го задържи при падане

Сензацията беше предавана пряко по телевизията с около 10 секунди закъснение, което даваше възможност на продуцентите да прекратят излъчването в случай на инцидент.

Журналистите, отразяващи събитието, трябваше да подпишат документ, с който се отказват от правата си да съдят за емоционални щети, ако станат свидетели на фатално падане.

Ник Валенда започва кариерата си на акробат още на 2-годишна възраст. До този момент има седем постижения, отбелязани в Книгата на рекордните на Гинес, като последното е от миналата година. Тогава на височина 457 метра той прекоси Големия Каньон по стоманено въже с дебелина 5 сантиметра.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44