Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови линейки ще има спешният център в Кюстендил до края на годината

Снимка: БГНЕС

Две нови линейки ще има спешният център в Кюстендил до края на годината. Все още, обаче, няма осигурена линейка към лекарския кабинет в Рилския манастир. 

Здравното обслужване в манастира се свежда до ежедневно дежурство на лекар, който от 7 години живее в обителта. При необходимост се праща екип на спешното звено в гр. Рила, където от една година работи и бившият кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов. Преди 5-6 години от военното министерство предложили да дарят линейка, но монасите отказали, защото разходите за гориво и за поддържането й са големи.  Така в манастира, където има и хотелска част и отсядат десетки посетители и туристи, е без собствена линейка. За решаването на ситуацията освен нормативни има и финансови и чисто организационни проблеми.

Спешният център в Кюстендил ще закупи до края на годината две нови линейки, за да подменят стари автомобили, съобщи  д-р Георгиева. Вече е обявена публична покана за най-изгодна оферта за доставката им. Финансирането е от бюджета на здравното министерство. Ще бъде закупена и необходимата специализирана апаратура за линейките - дефибрилатори, монитори за пациенти и др. Сега 11-те екипа на Центъра в региона разполагат с 15 линейки, някои от тях обаче са износени и с голям пробег. Високо проходим автомобил от 1995-а година още се използва, особено през зимата. Кюстендил е единственият регион, в който такъв модел линейка не е снета, навсякъде другаде в страната са бракувани, каза д-р Георгиева.

Най-новата линейка за кюстендилския спешен център е от 2007-а година, уточни тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44