Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишната реколта пшеница е с по-ниско качество

Снимка: БГНЕС

Тазгодишната реколта пшеница е с по-ниско качество. Пазар няма, цените са ниски, сеитбата закъснява. Това заяви селекционерът Николай Ценов и прогнозира, че най-вероятно догодина в страната ще има по-малко зърнени площи.

Заради дъждовете тази година пшеничната реколта е с по-ниско качество, а по-добрата вече е изнесена, коментира Николай Ценов:

Част от българската пшеница, която е хубава, с добро качество, която е ожъната преди дъждовете, отиде на Констанца. Румънците са спечелили един търг за триста и няколко хиляди тона пшеница, което Румъния изнася в Египет, т.е. българската пшеница през Румъния отива в Египет.

На въпрос какво е състоянието на пшеницата в страните от черноморския басейн, Цанов отговори:

В Русия, в Украйна е много по-висока реколтата. Хората изнасят. Тяхната пшеница винаги е хубава като качество. Да не говорим за Казахстан.  Във Франция, в Германия, навсякъде в Европа има повече пшеница.

Свръхпроизводството на пшеница, ниските цени и забавянето на сеитбата, най-вероятно ще доведат до по-малко зърнени площи догодина:

Няма да е за първи път. Да си кажем честно аз не очаквам да стигнем декарите, които имаме нормално - 10,11 милиона, няма как да ги стигнем.

Според Николай Ценов липсата на износ ще провокира вътрешния пазар, а по-малкото площи не застрашават държавния резерв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44