Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ се провеждат междинни избори за двете камари на Конгреса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ днес се провеждат междинни избори. Американците гласуват за двете камари на Конгреса. Според последните проучвания републиканците могат да спечелят мнозинство в Сената и по този начин да получат пълен контрол върху двете камари на американския Конгрес. Резултатите от днешния вот се приема, че ще дадат тон на кандидатпрезидентската кампания за изборите през 2016-а.

Основният въпрос на тези избори е кой ще контролира Сената. Въпреки че републиканците имат големи шансове да изземат мнозинството от опонентите си, някои демократи, сред които и вицепрезидентът Джо Байдън, не смятат, че това ще се случи: На първо място, не съм съгласен с тези, които определят шансовете. По мое мнение ние ще си запазим Сената.

Най-оспорвани битки за сенаторски места се очертават в три щата, сред които Айова, където републиканците вече имат преднина.

Анализатори коментират, че спадането на рейтинга на президента-демократ Барак Обама е основна причина за апатията на съпартийците му и активизиране на неговите консервативни противници.

Според републиканците тези избори целят да дадат вот на доверие на сегашната администрация на Белия дом. Сенатор Ранд Пол заяви за CNN:

Мисля си, че резултатите от тези избори ще бъдат един вид референдум за президента. Дори самият той признава, че негови политики са написани в бюлетината, така че той участва индиректно.

Основният аргумент на републиканците е, че администрацията на президента Барак Обама и в тази връзка демократите не могат да се справят с предизвикателства като здравната реформа, "Ислямска държава" и ебола, докато демократите посочват бездействието на опонентите си и ненужното спиране на закони от тяхна страна.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44