Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победа на републиканците на междинните избори в САЩ

| обновено на 05.11.14 в 20:51

Републиканците спечелиха достатъчно гласове на междинните избори, за да контролират Сената в Съединените щати. Те отбелязаха победи в шест щата и така могат да образуват мнозинство в горната камара на Конгреса. Републиканците се очаква да запазят контрола и в Камарата на представителите. Те успяха да спечелят достатъчно места, за да имат пълен контрол в американския законодателен орган за първи път от 2007 година насам. Битките за Сената продължават да са с неясен изход в Аляска и Вирджиния, заради близките резултати на кандидатите, докато в Луизиана ще има балотаж.

Тези избори обвързаха политиката на демократите с ниския рейтинг на президента Барак Обама, който не участва директно, но по време на речите си  даде да се разбере, че негови политики са заложени в бюлетината.

Анализатори посочват като минус на демократите, че не са наблегнали на постигнатия по времето на Обама икономически растеж и спад на безработицата под 6 %, докато републиканците са експлоатирали страха на американците по теми като "Ислямска Държава", ебола и действията на Русия в Украйна – все международни явления, които дават възможност на републиканците да заявят, че подходът на Обама да анализираме внимателно и после да действаме не е подходящ.

Лидерът на републиканците Мич Маконъл заяви, че приема вота като мандат от американския народ за радикална промяна в политиката на страната:

Тази вечер е крайъгълен камък и бъдещето, което виждам е светло. Американците разбраха, че това което хората във Вашингтон ни предлагат сега ни прави по-слаби и у дома и зад граница. И им дойде до гуша!

Освен за Конгрес американците гласуваха и за различни политики. В столицата Вашингтон и щатите Орегон и Аляска избирателите узакониха използването на марихуана за лични нужди, а в Арканзас, Небраска и Южна Дакота приеха увеличаване размера на минималната работна заплата.

Променената политическа карта на Америка ще усложни последните две години от мандата на демократа – президент Барак Обама, но при победата си в Кентъки републиканецът Мич Маконъл, който става лидер на Сената заяви, че няма причина двете партии да не могат да работят заедно:

Това, че имаме двупартийна система не означава, че трябва да бъдем в непрестанен конфликт.

За АП професорът от университета Хофстра Ричард Химaлфард заяви, цитиран от Американското обществено радио, че трябва да се изчака да се види доколко това може да се случи:

Ключовата тема по пътя напред е дали тези две партии могат да работят заедно и да помогнат за развитието на страната.

В петък Барак Обама ще се срещне лидерите на партиите в Белия дом.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44