Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпанлиев: България няма действаща програма за интеграция на бежанците от Сирия

Снимка: БГНЕС

България няма действаща програма за интеграция на бежанците от Сирия, а парите от Европейския съюз вече недостигат - предупреди на конференция в София председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Той призова за още средства от Брюксел, тъй като капацитетът на бежанските центрове скоро ще се изчерпи.

Хората в бежанските центрове категорично отказват да се социализират, твърди председателят на Агенцията за бежанците.

Тези, които остават при нас и които се чувстват много уютно в нашите центрове, са хора, основно от кюрдски произход. Тези хора са неграмотни. Те просто живеят в племенна организация, те не желаят да учат какъвто и да е език. Те са с категоричен отказ да се социализират.

Молбите за убежище са много повече спрямо миналата година, посочи Николай Чирпанлиев. Дъблинският регламент, който принуждава България да не пуска бежанците в други държави от ЕС създава огромни проблеми за агенцията.

Ние имаме над четири хиляди души в нашите центрове, а над 650 са вече хора със статути, които повече от шест месеца са в нашите центрове. Това нарушава Закона за убежището и бежанците и ни поставя в много тежка ситуация, тъй като в най-скоро време ще се запълни капацитетът, допълни Чирпанлиев.

Почти всички 6,9 милиона евро, отпуснати от Еврокомисията вече са оползотворени от България.

Нашите задължения са огромни. Ние имаме над 80-90 хиляди лева, които дължим само на преводачите, които работят ежедневно в нашите центрове, каза Чирпанлиев.

Според него няма работещ план и финансиране за интеграцията на чужденците заради смяната на правителствата у нас и на състава на Еврокомисията в Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44