Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди демонстрират в Брюксел заради орязани пенсионни права и социални плащания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сто хиляди души се очаква да демонстрира в Брюксел, твърдят белгийските синдикати, които организират общ протест срещу социалната политика на правителството. Планираните демонстрации станаха повод за взаимни обвинения между профсъюзи и управляващи, както и за противоречия между двете основни езикови общности в страната.

Причина за протeста е решението на новото федерално правителство, което встъпи в длъжност преди по-малко от месец, да увеличи пенсионната възраст и да намали някои социални плащания, както и кръга на хората, които имат право на тях. Синдикатите упрекват управляващите, че предприемат подобни драстични мерки без социален диалог, както и че не залагат в програмата си достатъчно средства и проекти за социална защита. Управляващите пък обвиняват профсъюзните лидери, че пристъпват направо към протест преди да преговарят с властите.

Протестът, по определението на синдикалните централи, не е стачка. Те подготвят такава на национално ниво в средата на декември. От сутринта обаче градският транспорт в Брюксел е почти парализиран, част от центъра на града е затворена за движение, което затруднява целия трафик, не работят много от служителите в администрацията, пощите, чистотата, производството, търговията и услугите.

В протеста много по-масово се включват работници и служители от по-бедната и по-зависима от социални плащания френско езична област Валония. Работодателски организации предупредиха, че щетите от протестите  могат да достигнат 2 милиарда евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44