Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като премиер на Люксембург Юнкер допуснал стотици фирми от цял свят да избягват данъци

Снимка: БГНЕС

Като премиер на Люксембург, председателят на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е допуснал стотици фирми от цял свят да избягват данъци, като отклоняват печалбите си към Великото херцогство, където са се ползвали с данъчни преференции. Така огромни суми са били "спестени" от облагодетелстваните компании, сред които има поне две пряко свързани с България. Това показват стотиците документи, разпространени тази нощ от Международния консорциум на разследващи журналисти и медии от 32 страни. Три политически групи в Европейския парламент вече поискаха обяснения от Юнкер.

Общо 343 фирми, сред които има автомобилни, енергийни и финансови гиганти, както и медийни холдинги, са се възползвали от възможността да получат одобрението на данъчните власти в Люксембург за предложена от самите тях схема за плащане на данъци. Щетите за държавните бюджети на страните, в които въпросните компании имат дейност, се изчисляват на милиарди евро.

България засега присъства в списъка само като една от държавите, в които има активи получилата данъчни преференции финансова група EFG, или Юробанк основен акционер в Пощенска банка. На 12-и ноември предстои да бъде публикувано името на още една компания, свързана с България.

В списъка на облагодетелстваните правят впечатление "Газпром", както и най-голямата руска банка – Сбербанк, която в момента е обект на европейски санкции.

Социалистите, либералите и зелените в Европейския парламент излязоха с остри реакции и поискаха незабавни обяснения от Европейската комисия. Нейният председател Жан-Клод Юнкер, който винаги е отричал страната му да е била данъчен рай, реагира спокойно на разкритията, обяви днес неговият говорител Маргаритис Скинас. Според него става дума за типичен случай на държавна помощ с цел привличане на инвестиции – тема, по която предишният екип в Европейската комисия вече е започнал проверка. Тази проверка ще продължи и от сегашния състав под ръководството на комисаря по конкуренцията, увери Скинас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44