Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ подписа споразумение за партньорство с АБВ

| обновено на 06.11.14 в 16:18
Снимка: БГНЕС
В зала "Изток" на Народното събрание ГЕРБ подписа споразумение за партньорство с АБВ, с която ще подкрепят новото правителство.

Благодаря на колегите от АБВ, с които доста дълго говорихме. За да няма спекулации за задкулисие – преговорите с АБВ са водени в парламента, пред всички вас. Мисля, че за първи път подобна коалиция и управление се прави толкова публично и пред очите на хората. Разговарях с г-н Дол, когато беше в България. Мнението на нашите европейски партньори за г-н Калфин са като за един от най-добрите специалисти, експерти в целия политически спектър на Европа през последните 5 години. Г-н Дол ми каза, че пряко е работил с него по изготвянето на бюджета и при съгласие от негова страна ми каза, че това е богатство, ако можем да го привлечем. Тогава ние помолихме колегите от АБВ, че ако преценяват, че това може да е допустимо за тях, чрез него да подсилят кабинета. С това се изчерпва всичко, което касае кандидатурата на г-н Калфин, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви: Аз искам да изразя своето удовлетворение от подписаното споразумение за партньорство между АБВ и ГЕРБ. Веднага искам да кажа, че това е един документ, с който ние поемаме ангажимента да подкрепяме програмната декларация, която впрочем беше изработена с активното участие на нашия преговорен екип.

Аз искам да поздравя преговарящите от всички партии за толерантния дух, за стила, за взаимното разбиране и за това, е в крайна сметка са изработили един документ, срещу който е много трудно да се възрази. Мисля, че това е една от най-добрите програмни декларации, но успоредно с това, искам да подчертая факта, че в тази програмна декларация са отразени голяма част от нашите предположения. Господин Калфин изброи може би 40 предложения, които засягат различни сфери, т.е. програмната декларация е един солиден документ.

Фактът, че подписваме различно споразумение – Споразумение за партньорство, отразява също нашето виждане, че ние сме в една по-различна позиция, която имат като отношение ГЕРБ и Реформаторският блок. Ние запазваме правото си и имаме и разбирането на ГЕРБ АБВ да отстоява своите позиции там, където ние не постигнахме целите си и нашите ангажименти не са отразени в документа. Но всяка различна позиция ще бъде отстоявана едва тогава, когато сме изчерпали възможностите на диалога, на сближаване на позициите.

Ние даваме своя мандат за участието на Ивайло Калфин като вицепремиер и министър в новото правителство. Това е риск, но и шанс за лявото пространство, каза Георги Първанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44