Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна международна операция срещу т.нар. "тъмен интернет" спря над 400 сайта

| обновено на 07.11.14 в 15:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС
България е сред страните, участвали в една от най-мащабните международни операции срещу киберпрестъпността, която "Европол" и "Евроджъст" определят като повратна точка. Става дума за разбиване на верига от скрити онлайн мрежи, които се използват за нелегална търговия с наркотици и оръжие, както и за анонимно търсене и предлагане на различни незаконни дейности, включително поръчкови убийства.

Операцията с кодово наименование "Онимус" е била проведена едновременно в Съединените щати и 15 европейски страни, сред които са още Германия, Франция, Великобритания. Целта й е била да разбие част от така наречените "даркнет" пазари. Те работят в алтернативна, сенчеста глобална мрежа, която е невидима за традиционните търсачки. Потребителите й остават анономни и са изключително трудно проследими, защото влизат в тази затворена мрежа със специални програми, които "маскират" IP адресите им, като превъртат комуникацията през огромен брой сървъри в цял свят.

Тези хора вече не са невидими за властите, показахме, че можем да ги проследим и накажем, обявиха днес от Евроджъст по повод успешно приключилата международна операция. При нея са били закрити над 400 скрити сайта, извършени са 17 ареста, конфискувани са хардуер и средства за комуникация, както и значителни количества злато, сребро и валута, включително и цифрова, позната под името "биткойн", която се използва за онлайн разплащания. Европол и Евроджъст не дават данни по държави, подчертават обаче, че тази операция е началото на серия мерки, които ще бъдат предприемани занапред срещу тези, които използват глобалната мрежа за противозаконни дейности.

129 скрити сайта в българското интернет пространство са спрени в рамките на мащабната международна операция срещу организираната престъпност, съобщиха от Държавната агенция за Национална сигурност и прокуратурата.

Сред тях е имало и такива, които са разпространявали материали със сексуално насилие над деца, както и такива с профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства и изпиране на пари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44