Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството туристически организации са доволни от обособяването на туризма в отделно министерство

Благой Рагин
Мнозинството туристически организации изразиха задоволство от обособяването на сектор "туризъм" в отделно министерство, като подчертаха важността на структурата и функциите на новото ведомство, така че то да работи за успешното развитие на сектора. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, вече са заявили желание за среща с новия министър, за да се изяснят приоритетите в сектора, каза за "Хоризонт" Благой Рагин. С подобни очаквания са и от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, както и от Българската асоциация на туристическите агенции, които настояват заместник-министрите да бъдат професионалисти в областите, за които ще отговарят.

Позитивно мнение за новия министър на туризма изрази Недялка Сандалска, дългогодишен директор на един от големите туроператори в страната:

Това е един високообразован човек, с доста добър опит в областта на европрограмите; от друга страна - опитът, който тя има, както от това, че е участвала в регионалното министерство, така и в "Пътна инфраструктура"; от друга страна - вече и като министър на транспорта; че познава отблизо тези транспортни инфраструктурни проблеми, които са и проблемите на туризма.

От Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и турагенти, които са член на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции заявяват, че назначението на новия министър на туризма е политическо. Те реагираха остро срещу информацията за готвената кандидатура на Бранимир Ботев отново за заместник-министър на туризма. Байко Байков, председател на организацията, посочи:

Считаме това за абсолютно неприемливо, защото кризата в туристическия сектор през последните 15 месеца, считаме, че е до голяма степен негова заслуга. Проваленият национален маркетинг през този период, както и липсата на каквото и да е ефективно взаимодействие с националните асоциации... Призоваваме политическите сили, на първо място премиера на Република България да осмисли много добре предложението си за заместник-министри. Необходими са компетенции на тези експертни постове и да бъдат защитени със съответното образование и практически опит в туризма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44