Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е доволен, че вече има свое министерство

Бизнесът е доволен, че вече има свое министерство, което ще се занимава със специфичните проблеми на регулиране на икономиката. Това коментира за "Хоризонт"  председателят на  Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Малкият и средният бизнес по принцип са приоритет във всяка инкономика, но едрият бизнес желае да види по-добро регулиране и намаляване на административния натиск, посочи Велев:

Малкият и средният бизнес, той е бизнесът, който има нужда от насърчаване и подкрепа. Там конкуренцията е в най-голяма степен действащ фактор. Ние бихме желали да видим намаляване на административните прегради и пречки, за инвестиции, за развитие на едрия бизнес. Иновациите, насърчаване на експорта до реиндустриализацията - това не е клише, а важна задача.

Предприемачите от малкия и средния бизнес очакват новото икономическо министерство да разработи система за прилагане на политики към техните фирми, заяви председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова:

Моделът е сбъркан. Не е достатъчно да се декларира и да се разбира, че малкият бизнес е гръбнакът на българската икономика. Всъщност начинът, по който той се подпомага и начинът, по който му се дава възможност да се реализира потенциала - това е, което липсва. Малкият бизнес е основният работодател в страната. Осигуряваме работа на над 65 процента от заетите. Всъщност сме и най-големият данъкоплатец като сектор на българската икономика. И, всъщност - да се намери начин да се обединяват ресурсите на бизнеса и на публичната власт, за да се върви напред.

Представители и на малкия, и на едрия бизнес посочиха, че откриват и добри страни във факта, че икономическият министър Божидар Лукарски е юрист.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44