Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киселинни води от Луда Яна заплашват да замърсят питейната вода и да се влеят в Марица. Институциите ще реагиарт в понеделник

Снимка: БГНЕС

Киселинни води се изтичат в момента в река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен и има опасност от замърсяване на питейната вода. Замърсяването е от близката химико-биологична инсталация.

Сигналът е получен тази сутрин от местни жители, които обезпокоени са съобщили, че езерото, в което се оттичат окислените води преливат и в реката. По думите на кмета на селото Антоанета Генова нивото на реката в съоръжението достига 3 метра при допустими метър и половина.

Ако не бъдат взети спешни мерки, отровната вода ще попадне в кладенците с питейна вода и това би застрашило здравето на хората, каза още Антоанета Генова.

Сигнали са подадени и на телефон 112 и на всички институции, отговорни за решаването на проблема. Към момента не е ясно, коя е фирмата, която стопанисва инсталацията.

От кметството препоръчват, хората в региона да не ползват питейната вода докато не се изясни въпросът. Проблемът е и в това, че институциите ще могат да реагират адекватно едва в понеделник. Поне такива са получените отговори от там. Притеснението е, че дотогава окислените води от Луда Яна могат да се влеят в река Марица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44